Het verhaal achter Furnify

Jaren geleden verbaasde D/DOCK zich al dat ieder project startte met een container voor de deur waarbij een volledig interieur werd gesloopt, afgevoerd en vervangen door een geheel nieuw geproduceerd interieur. Waarom koos dat bedrijf eigenlijk niet voor een ‘second life’ interieur? Wat was de drempel? Waren de mogelijkheden onbekend?

Nieuw interieur is veilig, simpel, strak, glimt nog, ongebruikt en is schoon. Het wordt als het goed is op tijd geleverd en functioneert direct naar behoren. Maar is dat nog wel voldoende voor een vernieuwende en bewuste afnemer? Moet die niet eerst eens kijken waarom hij gebruikte items moet vervangen? Waarom is het niet logisch te kiezen op basis van wat er reeds is in plaats van wat er nog geproduceerd moet worden?

Het bewustzijn voor de noodzaak van circulair ondernemen leidde voor D/DOCK in 2011 tot de stap haar eigen label te starten voor circulair interieurdesign. Zo ontstond Furnify.

Furnify is een unieke organisatie die als een spin in het circulaire web fungeert. Geen enkele andere design studio, geen enkele architect of meubelbouwer weet de circulaire vraag van de klant op deze unieke wijze in te vullen. Geen enkel bureau maakt op deze schaal de circulaire puzzel compleet.

Door de jaren heen heeft Furnify een netwerk opgebouwd van kwalitatieve ‘second life’ interieurleveranciers, zo weet het team precies welke items wanneer ‘op de markt’ komen en in welke staat ze zijn. Aan de andere kant werkt Furnify nauw samen met projectleiders, designers en de klant. Voor elke ruimte die ontworpen wordt, denkt Furnify mee aan een circulaire oplossing.

Naast de scherpe speurneuzen voor gebruikte items en authentieke inrichtingen, heeft Furnify kwalitatief sterke partijen om zich heen verzameld, die zich ook allemaal inzetten voor een duurzamere wereld. Elke organisatie werkt op zijn gebied aan het rond maken van de cirkel en voor elk project selecteert D/DOCK samen met Furnify de beste partners.

Sommige items zijn inderdaad niet meer zo schoon, of hebben wat butsen of nieuwe bekleding nodig. Furnify werkt samen met lokale ambachtslieden die weten van aanpakken en de karakteristieke look van het item behouden. We kunnen nog een stapje verder gaan: met deze ambachtslieden bedenken we hoe bepaalde stukken verwerkt kunnen worden tot iets heel anders, we verzagen bureaubladen en monteren verschillende stoelen aan elkaar tot 1 bank, enzovoorts.

Waarom doen wij graag wat wij doen?

Elk interieuritem heeft een eigen verhaal, een geschiedenis. Dit verhaal brengen wij in ons werk weer naar boven, geven het item weer een nieuw hoofdstuk en het interieur krijgt bovendien een uniek en authentiek karakter door al deze verhalen samen te voegen.

Maar bovenal weten we dat ieder circulair geplaatst meubel impact heeft op de winning en bewerking van staal, hout, leer etc. De besparing op grondstoffen is groot, de uitstoot van CO2 nihil en de prijs is prettig concurrerend. Transport is minimaal, werkgelegenheid lokaal en de marges binnen de keten zijn sociaal.

Meer weten?
Neem contact met ons op via:
+31 (0) 20 320 99 57
info@furnify.nl

Top